LJUVLIGA SYRENER!

Syrener är inte bara vackra, de doftar fantastiskt också. Jag träffade en kvinna som sa ”alla pratar om flädersaft, men har du smakat syrensaft?”  Va, syrensaft, har jag faktiskt aldrig hört talas om, än mindre smakat? Tydligen gör man ungefär likadant som med fläder saft.

Nu blev jag nyfiken. Jag har ett syrenträd i trädgården så jag behöver inte nalla av någon annan.

Jag tog 40 blomklasar, ta bort alla gröna blad på stjälkarna, lägg dem i en hink. Koka upp 2,5 liter vatten. Varva blomklasarna med 3 tunt skivade citroner. Häll i 2 påsar citronsyra, lite natriumbensoat, uppblandat med hett vatten, och 1,8 kg socker. Häll på det heta vattnet och rör om så sockret löser sig. Ställ hinken svalt och täck med plastfilm. Låt den stå och dra i 5 dagar. Häll av saften i en saftduk och låt blommorna rinna av ordentligt. Häll upp på rengjorda flaskor. Jag använder petflaskor och fryser in det mesta, den håller inte så länge i kylskåp.

  Denna gång gjorde jag bara en liten sats, men nästa säsong blir det betydligt mer och utav alla färger!

Fantastiskt gott, en underbar djupare blommig och frisk smak! Jag måste prova att göra en Syrenpannacotta!

Prova vetja, det är inte giftiga! 

(”Inte många vet att man av syrenblomman kan göra både saft, gelé eller marmelad. Du kan också äta blomman rå eller använda som dekoration i sallad. Till desserten kan blommorna kanderas genom att doppas i vispad äggvita och därefter strö socker eller florsocker över. Torka sedan de kanderade blommorna.” https://www.expressen.se/leva-och-bo/tradgard/nio-tips-om-syrener/)

IMG_20180524_170127

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>